Van je passie je werk maken.

Ik sta op een stoel met een grote glimlach, een gekunstelde kroon op mijn hoofd en voel kriebels in mijn buik. Voor mij zitten 28 kinderen en ik hoor ze zingen. "Wat wil je laten worden, wat wil je laten worden, wat wil je later worden als je groter bent. Als je grooooooter bent. Als je groooooter bent?". Wanneer de klas klaar is met zingen kijken alle kinderen gespannen mijn kant op. Wat wil Vivian later worden..


Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren wat ik destijds antwoordde. Ik weet dat ik een tijdje clown wilde worden, maar dat durfde ik niet te zeggen. Ik was veel te bang dat de klas me zou uitlachen (wat niet per se een handige eigenschap is voor een clown, maar dat ter zijde). Ik denk dat ik zei dat ik dolfijnentrainer, dierenarts of juf wilde worden, maar meer omdat iedereen dit leek te willen. Ik had namelijk zelf - na mijn kortstondige droom om clown te worden - geen enkel idee wat ik later wilde doen.


Vandaag de dag wordt dit liedje niet meer voor mij gezongen, want het is immers al 'later'. Toch blijft het onderwerp vaak terugkomen en daarmee schijnt het antwoord nogal belangrijk te zijn.


Je passie achterna gaan.

Vorig jaar ging ik als zzp'er aan de slag in online marketing. Ik had al jaren de droom om een eigen bedrijf te starten en na wat werkervaring zag ik een kans in social media. 'Een dappere keus', zeiden veel mensen tegen mij. 'Wat fijn dat je ergens zo veel passie voor voelt dat je daar een bedrijf in wilt beginnen'.


Passie? Is dit mijn passie? Dacht ik dan.


Hoe langer ik onderweg was, hoe meer ik ging twijfelen aan het feit dat online marketing niet mijn grote 'passie' was. Ik begon namelijk te geloven dat het hebben van een echte passie een voorwaarde was voor het starten van een bedrijf. Je moet eerst een gouden idee hebben of op zijn minst ergens een grote passie voor voelen voor je er een bedrijf in kunt starten. Marketing was niet mijn grote passie en hoewel het ondernemen goed ging kreeg ik een enorme twijfel over mijn keus. Wat is de impact op de lange termijn als ik nu niet mijn passie achterna ga?


Als je niet weet wat je passie is.

Voor ik mijn passie achterna kon gaan moest ik eerst weten wat mijn passie is. Ik startte de zoektocht naar mijn passie, mijn levensdoel, mijn stip op de horizon. Ik las boeken, luisterde podcasts en dacht heel goed na. Ik praatte met andere ondernemers, leeftijdgenoten, oudere mensen, jongere mensen en eigenlijk iedereen die open stond om het te hebben over werk en passies. Na vele gesprekken had ik nog steeds geen antwoord, maar weet je wat? Ik kwam er wel achter dat veel mensen niet weten wat hun passie is. Toch was een groot deel van deze mensen gewoon blij met hun werk.


Houd je van schilderen? Ga kunst maken! Ben je gek op dieren? Word dierenart! Houd je van zingen? Start een carrière als zanger(es)! "Maak van je passie je werk en je werk zal nooit meer aanvoelen als werk". Aldus de voorvechters voor het vinden van je passie. Natuurlijk ben ik ook van mening dat je dingen moet doen die je leuk vindt, maar niet iedereen kan van zijn passie zijn beroep maken. Of weet überhaupt wat die grote passie is. En volgens mij hoeft dat ook helemaal niet.


Gelukkig zijn zonder passie

In mijn ogen is het veel belangrijker dat je bezig bent met dingen die je belangrijk vindt of waar je interesses liggen. Vind je het belangrijk om je hersenen te laten kraken? Of vind je het belangrijk om veel te bewegen tijdens werk? Ben je geïnteresseerd in de Nederlandse wetgeving of misschien juist in auto's? Hoe meer dingen je doet op je werk die je interessant vindt, hoe leuker je werk is. Dus nee, je hoeft niet altijd te weten wat je passie is om gelukkig te zijn met je baan.


Wat als je niet weet wat je belangrijk vindt of waar je interesses liggen? Ik denk dat je dit leert door gewoon maar dingen uit te proberen. In actie komen. Iets doen. Een nieuwe hobby, reizen, praten met mensen en uit je comfortzone stappen. Als je in beweging blijft kom je vanzelf iets tegen waar je energie voor voelt en wat kan zorgen voor een nieuw avontuur. Aan het eind van je leven zal je niet bezig zijn met het antwoord op de vraag of je bent geworden wat je vroeger wilde, maar kijk je terug op een leven vol lessen, ervaringen, hoogte en diepte punten. Ik denk dat er geen mooiere passie is dan de passie om jezelf beter te leren kennen.


Zelf vind ik het belangrijk dat ik vrijheid ervaar, verschillende dingen kan proberen en mensen blij kan maken. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in het menselijk gedrag. Online marketing is misschien niet mijn passie, maar ik vind het wel interessant en het geeft me de mogelijkheid om te ondernemen. Ik weet niet hoe de toekomst eruit ziet. Misschien heb ik over een paar jaar wel een ander bedrijf of ben ik weer ergens in dienst. Wie zal het zeggen. Ik voel me in ieder geval een stuk gelukkiger nu ik niet meer hoef na te denken of mijn werk ook mijn grote passie is. Best een fijn idee dat je gewoon de dingen mag doen die je leuk, belangrijk of interessant vindt.