top of page

Van kijkers tot kopers: De rol van video in de Customer Journey.

Heb je er ooit aan gedacht om een video te laten maken om nieuwe klanten aan te trekken?


Als dat zo is, dan moeten we je misschien wat teleurstellen. Het plaatsen van slechts één video op sociale media is vaak niet genoeg om nieuwe klanten over de streep te trekken. Je zult klanten op meerdere momenten moeten bereiken om ze bewust te maken, hun interesse te wekken en ze te overtuigen. Potentiële klanten doorlopen verschillende fasen, die we de 'customer journey' noemen, voordat ze besluiten om iets te kopen.


In deze blog bespreken we welke videomarketingconcepten in elke fase van de customer journey kan verbeteren.


Fase 1: Bewustwording

In de bewustwordingsfase beginnen klanten langzaam te beseffen dat ze een bepaalde behoefte hebben. Ze zijn meestal nog niet op de hoogte van jouw bedrijf of wat je te bieden hebt. Daarom komen hier de commercials en promotievideo's om de hoek kijken. Deze video's kunnen emoties opwekken die passen bij de behoeften en problemen van de klant. Het draait allemaal om het raken van de juiste snaar en het prikkelen van de juiste gevoelens die aansluiten bij het probleem, jouw bedrijf en de doelgroep.


Fase 2: Oriëntatie

Wanneer de behoeften zijn gewekt, gaan klanten op zoek naar oplossingen. Ze hebben vragen die eerst beantwoord moeten worden voordat ze een beslissing kunnen nemen. Stel je bijvoorbeeld voor dat iemand keelpijn heeft en begint te Googelen naar antwoorden op vragen zoals: 'Wat kan ik doen om keelpijn te verlichten?' 'Moet ik naar de huisarts?' en 'Hoelang duurt keelpijn?' In dit stadium komen Q&A-video's, kennisclips en productvideo's van pas om deze vragen te beantwoorden.


Het delen van waardevolle informatie via video's laat zien dat je niet alleen hun vragen begrijpt, maar ook bereid bent hen te helpen de beste keuze te maken. Dit draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen in de aanloop naar de aankoopfase.


Fase 3: Aankoop

In de aankoopfase draait alles om vertrouwen. Klanten hebben hun probleem geïdentificeerd en overwogen hoe ze het kunnen oplossen. Ze weten welk product ze nodig hebben, maar moeten nog kiezen tussen verschillende aanbieders. Video's met voor-en-na-beelden, klantbeoordelingen en productdemonstraties kunnen aantonen dat jouw product betrouwbaar en van hoge kwaliteit is. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een bedrijfsvideo om klanten kennis te laten maken met de mensen achter je bedrijf en de sfeer die heerst.


Fase 4: Loyaliteit

Gefeliciteerd! De klant heeft voor jou gekozen. Nu is het tijd om hun ervaring uitzonderlijk te maken. Video's met tips over het gebruik van het product, bedankvideo's en het delen van extra kennis kunnen de klantervaring verrijken. Tevreden klanten worden loyale klanten die niet alleen terugkomen, maar ook anderen naar jou verwijzen.


Video als middel, niet als doel in de customer journey

Hoewel video in elke fase effectief kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het slechts een middel is, geen doel op zich. Je moet altijd beoordelen of video de ideale manier is om te communiceren, of dat andere communicatiemethoden zoals blogs, podcasts of persoonlijk contact beter zijn. Zorg er ook voor dat je niet te veel communiceert, want wanneer een klant klaar is om te kopen, wil je ze niet vertragen met overmatige informatie. Een eenvoudige bestelpagina is dan vaak de beste keuze.


Houd dus altijd rekening met de behoeften van je klant en zorg ervoor dat je precies geeft wat ze nodig hebben voor de optimale customer journey.


Wil je aan de slag met videomarketing en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen? Via Viev start altijd vanuit een strategische sessie met het creëren van video’s zodat we video’s maken die passen bij de customer journey fase die jij wilt optimaliseren. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

bottom of page